Köttgryta med grönsaker och rödvin

Köttgryta med grönsaker och rödvin

Här är en köttgryta som kräver lång koktid men som ändå är enkel att tillaga.

Är du känslig för kolhydrater kan du undvika zucchini och/eller paprika som innehåller mest kolhydrater (15 g respektive 12 g totalt).

Tid: 1-2,5 timmar.
6 portioner

Ingredienser

  • 1 kg grytbitar
  • 25 g smör
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • salt och peppar
  • 2 dl torrt rött vin
  • 2 dl grädde
  • 100 g färska champinjoner
  • 2 zucchini
  • 2 paprikor

Gör såhär

• Stek grytbitarna lätt med smör i en stekpanna.
• Hacka vitlök, dela gul lök i klyftor och skiva morötter, lägg i stekpannan. Krydda.
• Lägg allt i en gryta tillsammans med 2 dl rött vin.
• Koka upp i svag värme 1-2 timmar. Ju längre desto bättre. Häll i lite vatten om det behövs.
• När det återstår 30 minuter av koktiden; lägg i grädde, grovhackade champinjoner, zucchini och paprika.
• Smaka av och krydda eventuellt lite mer efter smak.

Köttgryta med grönsaker och rödvin
17 röster

LCHf-appen Pro 500x levamedlchf

  • Nilsson

    Är man känslig för kolhydrater ska man även akta sig för morötter, och gärna satsa på grön paprika i stället för röd/gul. Hela rätten ger ett kolhydratsvärde på ca 67g, och uppdelat på ca 4 pers så blir rätten på ca 16 g, vilket är ganska mycket om man vill äta strikt LCHF. Men rätten är helt OK för den som äter liberalt :)

    • Ullan

      Men den är ju för 6 pers och då blir det ca 11 g.