Frökex

Frökex

Knapriga kex. Passar bra som knäckebröd och gott med smör och ost på.

Ca 16 bitar

Ingredienser

  • 2 dl linfrön
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solroskärnor (rostade)
  • 4 dl vatten
  • lite salt

Gör såhär

• Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagsvis över natten.
• Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.
• Grädda i 125°c i ugnen en timme.
• Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme. Öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.
• Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.
• Ta ut och bryt i valfria stora bitar.

Tips!

• Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda ytterligare en liten stund till.
• Frökexen kan lätt gå sönder om man brer smör på dem, pröva i så fall att bre smör på ostskivan.

Frökex
13 röster

LCHf-appen Pro 500x levamedlchf

  • Annica Nilsson

    dessa är verkligen helt underbara!! har en plåt på G just nu =)

  • Bilma1971

    Hur många kolhydrater innehåller det totalt?

    • Cilla

      Beror på om du använder oskalade eller skalade sesamfrön. Jag tänkte inte på det första gången jag handlade så jag kom hem med skal och de innehåller över 10 gram kolisar. De skalade är det inte ens fem gram i så…
      Jag har inte räknat ännu men jag ska. :)