Bloggtips: Kan jag Kan Du

Kan jag Kan Du

Leva med LCHF tipsar om intressanta och inspirerande bloggar. Denna gång är det Malins blogg Kan jag Kan Du som äter enligt Paleo-kost – inte långt ifrån LCHF. 

Vill du tipsa om en intressant blogg så kan du skriva det i kommentarerna och kanske tipsar jag om den här.

Kan du berätta lite om din blogg? Hur började det? Vad skriver du om?

Det började med att en vän, som även han bloggar, som tyckte att jag skulle berätta om min viktresa från 102 kilo till dåvarande 75 kilo (idag 62 kg). I början skrev man ju om allt och ville berätta om allt för alla. Nu har jag samlat berättelsen om min viktnedgång under en flik på min blogg, den är fortfarande en del av mig men viktnedgång är inte mitt fokus idag.

Idag är mitt fokus i bloggen att inspirera andra till att göra bra val- både när det gäller kost och träning. Att aktivt välja en hälsosam livsstil är första steget på vägen. Så var det nämligen för mig när jag var stor, min största dröm var att orka träna, vara glad och energifull och vara en förebild för andra med min kosthållning och träning. Att börja leva det livet jag ville ha var första steget på min väg… Därav namnet på min blogg Kan Jag Kan Du. Paleolitisk livsstil, Crossfit och Inspiration är ledorden för min blogg idag.

Du äter enligt paleo-kost, hur skiljer det sig från LCHF och varför föredrar du det?

Jag äter enligt Paleo idag. Det skiljer sig från LCHF på flera sätt bland annat genom att vara helt mejerifritt, alla grönsaker/ rotsaker är “tillåtna”, man äter även frukt och bär (helst efter säsong) och det fritt från artificiella sötningsmedel, d.v.s. sukrin och dylikt existerar inte i den här kosten. Ska man söta med något så gör man det med honung, dadlar eller någon naturlig källa. Paleo passar den som tränar mycket och som behöver “raketbränslet” från kolhydraterna i sin träning. Eller dig som inte är så kolhydratskänslig och känner din kropp tillräckligt väl för att veta vart balansen mellan kolhydrater och fett ligger. Paleo handlar väldigt mycket om livsstil, det är inte bara en kosthållning. Man pratar om hormonåterställning genom att minimera mat som påverkar din kropp negativt, att stressa ner, vara mer i naturen, lyssna på sin kropp och äta mat som fungerar för dig individuellt.

För mig är Paleo perfekt eftersom jag tränar Crossfit, som är en mycket explosiv träningsform. Försökte träna Crossfit på ren fettdrift i början men kände mig hela tiden seg och hade inte den explosivitet som jag önskade. Började lägga om kosten till mer kolhydrater och nu reglerar jag mängden kolhydrater efter vilka dagar och hur mycket jag tränar. Ska jag ut och springa en dag så äter jag mindre kolhydrater, ska jag köra ett Crossfitpass så äter jag lite mer. Jag har hittat min balans i kosten.

Kan jag Kan Du

Du har gjort en ganska stor viktresa under 2008-2011, hur var det?

Min viktresa var helt fantastisk! Jag började med en liberal form av LCHF där alla grönsaker var tillåtna. För mig var det helt otroligt att man kunde äta så gott och ändå rasa i vikt som jag gjorde. Från att ha testat varenda diet som finns på marknaden (pulverdieter, flygvärdinnedieten, banandieten o.s.v.) och lidit varenda dag så mådde jag bra, hade tonvis med energi och kunde börja leva det livet som jag ville leva. Mitt drömliv, ett aktivt liv där jag helt plötsligt hade rasat 30 kilo och kunde börja jogga ihop med min man, köpa kläder i en vanlig butik och även inspirera andra märkte jag. Har varit med i Expressen en gång och sedan Bilagan Allt om LCHF.

Mitt enorma intresse för kost och träning har lett mig till mitt drömjobb, flertal utbildningar inom kost, näring och träning och att jag äntligen lever som jag vill leva, aktivt!

Vad är ditt favoritrecept?

Jag älskar enkel mat och min favoritmat är ägg i alla dess formermitt favoritrecept är Pulled Pork, så gott och saftigt och passar till så mycket. Det här är min man Lennies recept.

Lennies Pulled pork (Paleo-kost)

Ingredienser

  • Ca 1,5 kg benfri fläskkarré.
  • 2 hackade gula lökar.
  • 4 klyftade morötter

Kryddblandning

  • 2 tsk kummin, vitlökspulver, lökpulver, chilli flakes, paprika, svartpeppar.
  • 1 tsk salt och koriander.
  • 4 klyftade morötter

Gör såhär

• Sätt ugnen på 200 grader.
• Skala och mixa 4 söta päron, blanda hälften med en burk chipotletomatsås.
• Gör kryddrubbingen.
• Skiva 2 gula lökar.
• Dela 3 morötter i 4 på längden.
• Olja en liten ugnsform med lika delar olivolja och citronolivolja och lägg lök och morötter i botten.
• Knåda in köttet med rubbing och lägg köttet mitt på plåten.
• Häll päronchipotlen runt.
• Täck ordentligt med aluminiumfolie.
• Ställ i mitten av ugnen.
• Sänk värmen till 175 grader.
• Kolla köttet efter 4 timmar.
• Täck plåten ordentligt igen. Sänk värmen till 100 grader.
• Låt stå i ca 2-5 timmar.
• Mosa/dela köttet med en gaffel tillsätt resten av päronen och en del av köttsaften i plåten till önskad lite “slaskig” konsistens!

Jättegott med blomkålsmos, en vanlig grönsallad eller rostade grönsaker i ugn!

Besök bloggen: Kan jag Kan Du

 

Bloggtips: Kan jag Kan Du
0 röster

LCHf-appen Pro 500x levamedlchf